Vandaag is het dan zover, de Smulrit in Schimmert, waar ik door Erik en Angeline Steijvers op geattendeerd ben, wordt verreden.

Vroeg uit de veren om rond 09:00 uur met paarden en koets te vertrekken richting Schimmert.

Samen met Astrid , Ilse en Marit van Leendert de paarden Kira en Willem op de trailer gezet en toen richting Sevenum waar we Truus Hoeijmakers en de koets moesten ophalen.

Vanaf Sevenum bereikte we na een rit van meer dan één uur de Waterkuilsweg in Schimmert. Wie kwamen we daar tegen uiteraard Erik en Angeline die ons onderweg voorbij gereden waren zo bleek.

Nadat we de paarden ingespannen hadden konden we gelijk naar de eerste stop waar koffie en pannenkoeken klaar stonden.

Na deze versnapering zijn we begonnen aan onze rit. Wij hadden gekozen voor de ‘korte’ rit van 15 km. Mijn nieuwe paard Kira heeft nog te weinig conditie om de 22 km al aan te kunnen, zeker niet in dit heuvellandschap.

Na enkele kilometers door de prachtige omgeving kwamen we op een smalle weg een tegenligger tegen, passeren was geen optie omdat links en rechts de velden ongeveer één meter hoger dan de weg waren. Het tweespan tuigers had achteruit rijden nooit geleerd want na enkele vruchteloze pogingen gaf de koetsier het op. Conclusie was dat wij dan maar ca. 25 meter terug moesten zetten. Met veel sjorren (door o.a. de koetsier van het tweespan tuigers) aan de koets is ons dat gelukt.

Hierna konden we onze reis voortzetten richting de tweede stop waar we een western burger kregen met drinken naar keuze.

Op naar de derde stop door weer een ander landschap in deze mooie omgeving  met enkele heuvels en dalen, echt een uitdaging voor onze paarden die alleen maar vlak landschap gewend zijn.

Bij de derde stop waar we moesten omkeren (gelijk een mooie oefening voor de paarden die ook nog aan elkaar moeten wennen) kregen we werkelijk lekkere apple pie met local apple juice.

De rit naar de vierde stop was voor de aanspanningen die de 15 kilometer reden meer een klein stuk, voor de aanspanningen die de 22 kilometer reden was er een flinke lus.

Bij de vierde stop kregen we nacho’s met zelfs voor de liefhebber een borrel (wiskey of Jägermeister).

Daarna op naar het eindpunt met onderweg geweldige vergezichten. De organisatie had werkelijk goed hun best gedaan bij het uitzetten van deze rit.

Na de paarden uitgespannen en op de trailer gezet te hebben kregen we nog chili con carne met een glaasje drinken.

Daarna op naar Horst.

Organisatie heel erg bedankt voor deze mooie dag.

Ger Smedts en zijn team

  • Facebook

Share This